• City of dreams

  5 april 2018

  Derde stadium voor mijn nieuwste werk, een nieuwe bewoner van mijn stad der dromen. Eerst een hele tijd bezig geweest met het ontwerp van de omgeving. Deze omgeving heb ik volgens 19e eeuwse perspectief berekeningen in de juiste propotries gebracht en vervolgens een compositie schets gemaakt van het echte model en de niet bestaande stad. Om haar aziatische trekken beter te begrijpen heb ik daarvoor een studie van haar gezicht gemaakt. Nu begonnen aan de onderschildering en het aanbrengen van de detaillering en lichtwaardes van haar omgeving.

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 238 keer bekeken

 • Huidige ontwikkelingen en expositie

  14 juni 2015

  De laatste maanden ben ik bezig geweest klassieke schilder technieken te bestuderen. Waarom? Omdat de oude meesters kunnen laten zien hoe je een schilderij opbouwt. Je hebt in principe drie lagen verf.

  Ten eerste, de imprimatura- een uniform gekleurde verflaag.

  Ten tweede is er de grisalle, de onderschildering. Hier worden schaduwen en lichtpunten aangegeven, het is monochroom van kleur.

  Ten derde is er de opschildering in deze laag vul je de uiteindelijke details en kleuren in.

  De kleur van de imprimatura is heel belangrijk. Hij bepaalt van begin af aan de sfeer van het uiteindelijke schilderij. Het is een hele ontdekkingsreis om te bepalen welke kleur het best bij hetgene past wat je voor ogen hebt om te schilderen.

  Er zijn vaste formules voor, maar het leek mij een stuk leuker om mijn eigen persoonlijke tint te vinden. Wat ik na meerdere experimenten ontdekt heb, is dat ik een koele grisaille over een warme imprimatura het mooist vind.

  Een goede onderschildering vergt een hoop geduld en tijd, maar het levert uiteindelijk enorme winst op in de latere lagen van het schilderij. Je ziet vrij duidelijk van te voren waar het in de compositie verkeerd dreigt te lopen. Het geeft een bepaalde frisheid en directheid aan het uiteindelijke resultaat omdat je bij de opschildering je dan alleen nog maar hoeft bezig te houden met de kleur en de kwaststreek zelf.  Het levert een trefzekerheid en helderheid van kleur op die voor mij moeilijk te evenaren zijn in minder uitgebreid voorbereid werk.

  Maar okay…. Voor iemand die alleen maar is gewend om te werken in glacis (het aanbrengen van dunne lagen verf ) om de juiste tinten en tonen te verkrijgen, kwam er weer een nieuwe uitdaging naar voren. Hoe verkrijg ik de kleurschakering die ik nou mooi vind? Vooral de midden tonen vormden een uitdaging. Ik wilde subtiele en levendige overgangen bereiken. Net zoals je die ziet in  het echte leven, als je bijvoorbeeld naar een witte muur kijkt, zie je eigenlijk alle kleuren daar in terugkomen. Eigenlijk bestaat alles uit dezelfde kleuren, het zijn alleen de verhoudingen die variëren. Soms is het moeilijk te zien waar een kleur eindigt en een andere begint..

  Dit probeer ik te bewerkstelligen door de kleuren te splitsen in hun hoofdcomponenten en ze als het ware naast elkaar te leggen op het doek. Een soort pointillisme maar dan fijner en meer toevallig aangebracht om de levendigheid te behouden. De optische vermenging gebeurt al van dichtbij. Beginnend met simpele vormen waar de nadruk ligt op sfeer en subtiele kleur overgangen is het mijn plan om de werken stapsgewijs te laten groeien in complexiteit.

  Een aantal voorbeelden van mijn werk vallen te bezichtigen in expositie in het “Double Tree Hotel  by Hilton” op het NDSM eiland in Amsterdam. Een gebied wat op dit moment in ontwikkeling is en een aparte en ondernemende sfeer heeft.  Je kunt er elk moment van de dag binnen stappen.

  Als je ze van dichtbij bekijkt zal je er een heel scala aan kleuren in ontdekken. Waar ze op sommige plekken met elkaar vermengd zijn en laagsgewijs opgebouwd zijn en waar op andere plekken de onderschildering en imprimatura gewoon bloot liggen. Ik houd van het schetsmatige en het trefzekere in een werk.  Op sommige stukken is de onderschildering met een enkele kwast streek vastgelegd. De keuze van de kwast bepaalt de vorm van de verf en de uitstraling van het vlak die het vormt.  Hier in zie je mijn eerdere ervaring met de Chinese schilderkunst weer terug.

  Ik hoor graag van je wat je ervan vindt, zowel  van mijn nieuwsbrief als mijn expositie. 

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 693 keer bekeken

 • Hallo and Hello!

  20 januari 2015

  Hallo iedereen!

  Eindelijk hoor je weer wat van mij. Er is veel gebeurd afgelopen 4 jaar. Het is een verrijking geweest voor mijn schilderen.

  Ik heb mij de laatste jaren gericht op het verbreden van mijn schilder techniek en heb steeds meer nadruk leren leggen op compositie.

  DIt brengt wel de nodige veranderingen mee qua stijl wat weer leidt tot het opnieuw overdenken wat je nou eigenljk echt wil zeggen in een schilderij.

  Naast het dunne glaceer werk ben ik naar een wat dikkere verflaag gaan neigen met een optische vermenging van kleur om meer textuur te krijgen in een werk. Ik ben de dunne snelle kwast streek niet vergeten. Een mooi balans tussen verfijning en grof, dynamisch en de wat statische sfeer van een doordachte opbouw van lagen.

  Als je nieuwsgierig bent, let de komende weken wat meer op deze site, er komen steeds meer werken te voorschijn uit mijn atelier.

  Finally you hear from me! These past four years haven been hectic. They have granted me the opportunity to enhace my painitng skills.

  I have been focussing on broadening my painting techniques.

  Also I have been acquiring a deeper insight into composition.

  Attention has been focussed on different methods of applying paint. Using thicker layers and laying colors down next to each other. Along with the use of thin glazing techniques this has resulted in an interested balance of the fast thin brush stroke and the the more static quaity of the carefully applied build up of layers of paint.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 556 keer bekeken

 • Afrikaanse landschappen

  3 september 2011

  Zuid afrikaanse landschappen, zo groot en weids, dat er haast geen schaal meer in te vinden is...ongewone texturen en kleuren vanwege onverwachtse weersomstandigheden.

   

  South African landscapes, so wide and large that iti si difficult to assume a scale. A feeling of freefall arrives when you let go of preconceptions.  Uncommon textures and colours spring into being with changing weather conditions. A feeling of relatedness grows which is difficult to put into words.

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 1104 keer bekeken